Nu religia, ci lipsa religiei este opiumul pentru popoare

„Dar adevărul e că doar crezând în Dumnezeu putem critica cu tărie statul. Odată ce-L abolim pe Dumnezeu, statul însuși devine dumnezeu. Lucrul acesta este scris în toată istoria omenirii; dar e scris cel mai evident în istoria recentă a Rusiei Comuniste, cea creată de Lenin. Acolo statul este dumnezeu, ba cu atât mai deplin dumnezeu, deoarece proclamă cu tăria tunetului, la fel ca orice dumnezeu care se cere slăvit, porunca cea dintâi și cea mai importantă: „Să nu ai alți dumnezei în afară de mine.”

Adevărul este că nu religia, ci lipsa religiei este opiumul pentru popoare. Ori de câte ori oamenii nu cred în ceva care există dincolo de lume, ei se vor închina lumii. Dar, mai presus de orice, se vor închina celui mai puternic lucru din lume. Și, prin însăși natura bolșevismului și a multor sisteme moderne, și prin felul în care funcționează, în practică, aproape orice sistem, Statul va fi cel mai puternic lucru din lume. Tendința generalizată a omului este să trateze Statul singur ca pe singurul standard. Pentru ca oamenii să poată protesta împotriva legii, este necesar ca ei să creadă în Dreptate; pentru ca ei să creadă în Dreptatea care se întinde dincolo de lege, este necesar ca ei să creadă într-o justiție de dincolo de tărâmul oamenilor vii. Poți să impui regimul bolșevic la fel cum poți să impui domnia casei de Bourbon; dar și una, și alta reprezintă ceva impus. Poți chiar să îi faci pe supușii bolșevicilor să fie mulțumiți, la fel cum opiumul i-ar face să fie mulțumiți. Dar dacă vrei să ai din partea lor o nemulțumire de rang divin, atunci aceasta chiar trebuie să fie divină. Orice vine autentic din străfunduri, trebuie să vină din cerurile de deasupra.”

G.K. Chesterton – 1932

„În absenţa religiei, statului nu i se poate opune vreo altă autoritate morală. În absenţa proprietăţii, libertatea nu are un fundament material şi fiecare depinde de stat pentru sprijin. Iar fără familie, individul aparţine aproape integral statului – care nu are vreun rival solid pentru loialitatea pretinsă.”

J. Sobran

Fiți treji și nu lăsați ideologiile la modă și puterea politică să decidă cu privire la ce vă aparține, să vă invadeze familia, să vă fure conștiința copiilor și să vă lase fără Dumnezeu – sau să vă păcălească să-L alungați și să-L pierdeți!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s