Marele trucaj

„Oare epoca noastră nu este şi aşa îndeajuns de consternantă şi de consternată, oare spiritele nu sînt şi aşa destul de rătăcite? Trebuia să-l mai amestecăm în toată dezordinea şi vacarmul acesta şi pe diavol, în clipa cînd am avea nevoie, cum se spune, de un „mesaj pozitiv“ şi liniştitor?

Ei bine, eu cred că lucrul de care avem mai ales nevoie este să nu ne liniştim! Unul din motivele pentru care treburile merg tot mai rău în lume este faptul că ne e frică să privim în faţă adevăratele cauze ale răului. Credem în nenumărate mici răuri, ne e teamă de nenumărate primejdii, dar am încetat să mai credem în Rău şi să ne mai fie frică de adevărata Primejdie. A dezvălui realitatea diavolului în lumea aceasta a noastră nu echivalează cu a spori teama de diavol, ci înseamnă să dăm acestui diavol adevărata lui înfăţişare. Înseamnă să creăm şi să întreţinem frica în singurul fel pozitiv în care se poate face aceasta. Și poate aceasta este calea prin care să ne vindecăm de falsele angoase care ne paralizează, sau de angoasa falselor primejdii. Nu sîntem niciodată într-o mai mare primejdie decît în clipele cînd ne înşelăm asupra adevăratei direcţii din care vine ameninţarea, şi în care ne încordăm energiile spre a ne orienta apărarea în faţa vidului, în vreme ce Duşmanul se apropie pe la spate.

Identificarea Duşmanului, măsurarea forţei lui, aceasta este tema acestei cărţulii. Dar să nu ne aşteptăm să găsim aici un portret al diavolului: trebuie să socotim că toate portretele lui sînt tot atîtea victorii pe care el le-a obţinut asupra complezenţei şi credulităţilor noastre. Diavolul este antimodelul prin excelenţă, esenţa sa fiind tocmai deghizarea, uzurparea aparenţelor, forţarea neruşinată sau subtilă a nuanţelor -pe scurt arta de a face formele să mintă. Dacă este, deci, imposibilă o imagine reală, sau dacă vrem să evităm una prea facil pitorească, va trebui să încercăm să descriem lucrarea diavolului în vremea prezentului în fața noastră şi printre noi, ca fiind Marele Trucaj.”

fragment din Denis de Rougemont – Partea diavolului („Introducere”)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s