Ședințele de luptă sunt aici și nu pleacă nicăieri

de John Daniel Davidson

Între scenele care au circulat pe rețelele sociale în această săptămână, cu protestatari și gloată răzvrătită, cu magazine incendiate și baricade ale poliției, două se evidențiază ca semne prevestitoare a ceea ce vor însemna toate acestea pentru viitorul societății americane mainstream.

Primul a fost un videoclip (vezi aici) în care un mic grup de oameni albi îngenuncheau în fața unui grup de oameni negri:

Un bărbat alb, în primul rând al grupului îngenuncheat, se roagă, cu vocea tremurată de emoție:

„Tatăl nostru, ne cerem iertare de la frații noștri negri și de la surorile noastre negre, pentru ani și ani de rasism, de rasism sistematic”.

Al doilea este un videoclip al unei mari adunări de oameni din Bethesda, o suburbie luxoasă a orașului Washington, D.C, în statul Maryland. Aproape o mie de protestatari, majoritatea albi, cu mâinile ridicate parcă a rugă, angajați într-un soi de rugăciune justițiarist-vigilentă colectivă, repetă după un bărbat care ține în mână un microfon:

„Îmi voi folosi vocea în cel mai înălțător mod cu putință și voi face tot ce îmi stă în putere ca să-mi educ comunitatea. Îmi voi iubi vecinii negri la fel ca pe cei albi…”.

[Video, aici: Protestari din Bethesda participă la o predică justițiarist-vigilentă ca să-și strige vinovăția albă. De remarcat că nici măcar unul nu respectă ”distanța socială”. Cu două-trei săptămâni în urmă, presa i-ar fi numit pentru asta teroriști.]

Mai mult decât jafurile și bătăile de stradă, mai mult decât ciocnirile dintre poliție și protestatari, aceste scene cu albi care fac genuflexiuni într-o afirmare publică de masă a propriei vinovății este cheia necesară ca să înțelegem spre ce se îndreaptă toate acestea.

Modelul pus la treabă aici este cel al Revoluției Culturale Chineze, cu „ședințele de luptă” organizate în masă, în care orice om considerat ca având insuficientă simpatie față de proletariat sau un stil de viață excesiv de burghez, era supus umilințelor publice, târât pe străzi și arătat lumii ca exemplu negativ, atacat, denunțat și pus la stâlpul infamiei. Deseori, aceste ședințe de luptă se terminau cu false mărturisiri și rugăminți cerând îndurare.

Evident, nimeni din America nu este scos să defileze pe stradă împotriva voinței sale. Dar prin faptul că se bulucesc să-și mărturisească presupusa vinovăție pentru rasism, acești oameni recunosc că simt nevoia să-și afirme public credința față de politica identității justițiarist-vigilente. Ceea ce reprezintă nici mai mult mai puțin decât apariția unui nou regim ideologic în viața americană. Un lucru care acum este făcut de bunăvoie, în chip de afirmare publică aparent spontană a unei ideologii progresiste, va deveni în timp o datorie. Dacă vrei o carieră, o platformă de exprimare publică sau o viață profesională în societatea mainstream, va trebui să-ți afirmi deschis credința față de stânga culturală.

Iată cum va funcționa noul regim

Deja vedem exemple ale modului în care se va manifesta noul regim. Săptămâna aceasta, comentatorul de sport Grant Napear, care comentează meciuri de baschet din campionatul NBA încă din 1988, nelipsind niciodată de la partidele echipei Sacramento Kings, și-a dat demisia (vezi aici) după ce postase pe Twitter mesajul „TOATE VIEȚILE CONTEAZĂ”, în seara de duminică, drept răspuns la o întrebare pe care o pusese DeMarcus Cousins, fostă vedetă a echipei Sacramento Kings, despre cum vede el, Napear, mișcarea Black Lives Matter („Viețile negrilor contează”).

În nici câteva zile, Napear și-a pierdut și populara lui emisiune sportivă de la radio. Ulterior, el și-a exprimat public scuzele în cotidianul local Sacramento Bee (vezi aici). „Nu sunt chiar atât de bine informat pe cât credeam, în privința mișcării Black Lives Matter”, a spus Napear. „Nici prin cap nu mi-a trecut că atunci când am spus «Toate viețile contează», era o afirmație contrară mesajului pe care Black Lives Matter încearcă să-l transmită”.

N-a contat. Pentru păcatul de-a fi fost insuficient de justițiarist-vigilent în privința BLM, cariera lui Napear a luat sfârșit.

[Mai multe cazuri similare, aici: https://threadreaderapp.com/thread/1269314030663012352.html – n.n.]

Nu trebuie să faci un prea mare efort de imaginație ca să-ți dai seama cum s-ar putea repeta acest proces în viitor, și încă la o scară de masă. Oricine are o slujbă în vizorul public sau chiar și numai un număr semnificativ de urmăritori pe rețelele sociale și care nu-și afirmă public preferințele ideologice ale Noii Stângi, ar putea fi supus unui tratament similar. Într-o anumită măsură, așa se și întâmplă deja.

Iar semnele s-au arătat de mult timp. Ceea ce vedem acum este rezultatul unui proiect multi-cincinal al noii stângi ideologice, rodind acum din plin în viața civică americană. Proiectul acesta și-a găsit probabil exprimarea cea mai deplină în inițiativa celor de la New York Times Magazine, „The 1619 Project”, care își ia drept punct de pornire ideea că America s-a întemeiat pe dorința de a proteja și păstra sclavia, și că sistemul constituțional american este sursa tuturor relelor societății, pe primul loc între ele fiind rasismul.

Cu alte cuvinte, America în sine și ca atare este, în această viziune, cauza primară a tuturor nenorocirilor care s-au abătut acum peste noi, și America în sine și ca atare este cea care trebuie să fie transformată, pentru a îndrepta nedreptățile trecutului. Iar dacă nu te alături celor care vor să facă această transformare, probabil că nu-ți vei găsi un loc în noua Americă.

Traducere după https://thefederalist.com/2020/06/04/the-struggle-sessions-are-here-and-theyre-not-going-away/

Sursă foto: aici

Publicitate

Un gând despre „Ședințele de luptă sunt aici și nu pleacă nicăieri

  1. Revoluția culturală din China a murit din cauza imbecilității teoriilor propagate, la fel, chiar mai repede va fi și cu tâmpenia asta care mai are puțin şi dintr-un rasism al albilor se transformă în unul al negrilor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s