Campania de propagandă COVID de pe Twitter

de Annie Holmquist

Dacă doriți să aruncați o privire asupra propagandei moderne la locul de muncă, nu trebuie să căutați mai departe decât tendințele care apar în bara laterală la Twitter.

Am început să le urmăresc mai în serios acum câteva luni, când unele dintre titlurile despre problemele legate de COVID aveau un ton mult mai plin de certitudini – sau poate ”arogant” ar fi un cuvânt mai bun – decât ar fi fost cazul. Mi s-a părut că nu era rău să fac un pic de verificare a faptelor. Ceea ce urmează sunt câteva dintre clipurile pe care le-am remarcat în mod repetat în aceste luni, împreună cu date care demonstrează că, în cel mai bun caz, aceste afirmații care se vor a fi factuale sunt pe jumătate simple opinii, dacă nu chiar propagandă.

Anexa 1: Măștile previn răspândirea COVID

(Experții afirmă că măștile sunt sigure și eficiente în prevenirea răspândirii COVID-19)

Adevărat? Nu neapărat. O meta-analiză a studiilor controlate randomizate a fost publicată de PubMed.gov în noiembrie 2020. Cercetătorii au raportat „dovezi cu certitudine moderată că purtarea unei măști probabil că nu face nicio diferență sau prea puțin asupra rezultatului gripei confirmate de laborator, în comparație cu nepurtarea unei măști”. În plus, cercetătorii nu au reușit să găsească diferențe clare în reducerea infecțiilor virale respiratorii la lucrătorii din domeniul sănătății care au folosit măști de față N95 sau măști chirurgicale obișnuite.

Figura 2: Vaccinurile sunt extrem de eficiente

(Vaccinurile COVID-19 sunt foarte eficiente și previn cazurile grave și moartea, au demonstrat testele)

Desigur, acesta este un adevăr parțial pentru că, da, testările au arătat acest lucru. Dar cuvântul operativ acolo este „testări”. După cum a remarcat fostul reporter al New York Times, Alex Berenson , aceste testări au durat doar câteva săptămâni, când vaccinul a avut eficiență maximă.

Dar ce se întâmplă când vaccinurile intră în lumea reală pentru perioade mai lungi de timp? Informații încă apar, dar lucrurile nu mai sună așa bine. Prin intermediul unor date culese din alte țări care au implementat vaccinarea cu un pas înaintea SUA, Berenson arată cum narațiunea conform căreia vaccinurile previn cazurile severe și moartea, se prăbușește:

Numărul de persoane spitalizate cu Covid sever în Israel s-a dublat de la sfârșitul lunii iunie. Iar un consilier al guvernului israelian a recunoscut pe 5 iulie că mai mult de jumătate din cazurile grave de Covid au avut loc la persoane „complet vaccinate”.

Datele din Anglia și Scoția arată tendințe similare. În Scoția, spitalizările au crescut de peste cinci ori în ultimele câteva săptămâni. Și mai mult de jumătate dintre persoanele care au murit de Covid în ultima săptămână din iunie au fost complet vaccinate.

 

Am putut vedea și alte fapte și cifre care dovedesc acest lucru de când Berenson a scris acest lucru în iulie – Colin Powell fiind o persoană vaccinată recent, pentru ca apoi să moară de COVID.

Deci da, într-un fel, această „tendință” Twitter – că vaccinurile sunt eficiente – este reală. Dar este un adevăr parțial care ascunde multe fapte, ducând la un fals sentiment de securitate.

Anexa 3: Măștile previn răspândirea COVID

(Experții afirmă că măștile sunt sigure și eficiente în prevenirea răspândirii COVID-19)

Nu, nu e o greșeală. Credeți sau nu, acesta este același mesaj ca și cel expus la început, doar că a fost surprins într-o altă zi și oră decât acela. 

Încă o dată, sunt măștile real eficiente în prevenirea răspândirii COVID? Nu atât de mult. „Nu am observat o asociere între utilizarea măștilor și reducerea răspândirii COVID-19 în statele americane”, au concluzionat cercetătorii Damian și Daniel Guerra  într-o lucrare din 2021 pentru International Research Journal of Public Health.

Figura 4: Vaccinurile sunt sigure

(Oamenii de știință și experții în sănătate publică afirmă că vaccinurile sunt sigure pentru cei mai mulți dintre oameni)

Da, acest lucru este adevărat – mulți oameni de știință și experți în sănătate publică chiar spun că vaccinurile sunt sigure pentru majoritatea oamenilor. Adevărata întrebare nu este dacă ei spun asta, ci dacă aceste cuvinte au și acoperire în datele existente. Din păcate pentru cei care au avut încredere în acești experți și au făcut vaccinul, datele obținute încep să ne dea o imagine alarmantă.

În Taiwan, s-a raportat cu câteva săptămâni în urmă că numărul deceselor cauzate de vaccinurile COVID a depășit pentru prima dată numărul deceselor cauzate de COVID în sine, potrivit datelor guvernamentale de sănătate. În plus, țările nordice precum Suedia și Islanda au oprit recent utilizarea vaccinului Moderna din cauza îngrijorărilor că acesta contribuie la probleme cardiace, cum ar fi miocardita și pericardita.

Sau luați în considerare sistemul Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) din Statele Unite. La sfârșitul lunii august 2021, o echipă de aproape 20 de medici și oameni de știință a publicat mai multe lucrări pe Regulations.gov , dintre care unul includea următorul grafic care arată explozia de decese reclamate a fi legate de vaccin de la introducerea vaccinului COVID la sfârșitul anului 2020. Lucrul alarmant este că acești profesioniști „au calculat un factor de subraportare de 41 ori” în VAERS, ceea ce îi face să estimeze că există probabil „peste 150.000 de decese în exces cauzate de vaccin”.

Când a fost întrebată despre această cercetare de către Reuters , FDA a susținut că „documentul nu a reușit să abordeze raportarea spontană a evenimentelor adverse în contextul autorizației de utilizare de urgență (EUA).” Cu alte cuvinte, în timpul unor pandemii precum cea în care ne aflăm în prezent, subraportarea poate să nu fie la fel de mare pe cât au descoperit cercetătorii în cazurile pe care le-au citat în lucrarea lor, deoarece se presupune că există mai multă prudență cu privire la siguranța vaccinurilor în situații de urgență precum aceasta. Cu toate acestea, FDA a sugerat că, chiar și în astfel de situații de urgență, procente mari de reacții adverse ajung să nu fie raportate.

Anexa 5: Măștile previn răspândirea COVID

(Experții afirmă că măștile sunt sigure și eficiente în prevenirea răspândirii COVID-19)

Oh, salut din nou! Se pare că nu am abordat suficient această problemă, deoarece aici descoperim exact același mesaj ca primul și al treilea nostru exponat, surprins din nou într-o zi complet diferită de celelalte. Să mergem la un raport din februarie 2021 de la echivalentul european al Centrului pentru Controlul Bolilor. „Dovezile pentru eficacitatea măștilor de față non-medicale [pe care mulți cetățeni obișnuiți le folosesc], ecrane/viziere și aparate respiratorii în comunitate sunt rare și de o certitudine foarte scăzută”, conchide raportul, menționând în continuare că pot exista unele efecte pozitive datorită folosirii măștilor medicale, dar că cercetătorii au încă nevoie de studii suplimentare.  

Ca o paranteză, am mai văzut același mesaj și imagine de încă alte două ori. Cu toate acestea, vă voi scuti de repetarea mai multor studii care subminează eficacitatea măștilor (dar aici este o listă cu câteva dovezi suplimentare dacă doriți să investigați).

„Propaganda ajută la comercializarea de noi invenții”, a scris Edward Bernays în cartea sa din 1928, Propaganda. „Propaganda, interpretând în mod repetat noile idei și invenții științifice către public, a făcut publicul mai receptiv.” S-ar părea că lucrurile nu s-au schimbat în aproximativ ultimii 100 de ani, pentru că propagandiștii încă încearcă să propună ultimele invenții – toate în numele științei – către un public credul.

Ai fost prevenit. Acum, fă-ți propriile cercetări înainte de a crede automat un alt titlu în tendințele Twitter despre COVID – și, de altfel, fii atent și la alte subiecte.

 

Traducere după https://www.intellectualtakeout.org/twitter-s-covid-propaganda-campaign/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s