Nu vei deține nimic și vei trăi o „viață bogată din punct de vedere psihologic”.
Această poveste este despre un joc murdar, despre încercarea Forumului Economic Mondial de a anula fericirea și (ca o poveste secundară relevantă) despre „vaccinuri” din punct de vedere filozofic.
Faza cu șmecherii este că în mod inevitabil încearcă să te păcălească. Joacă murdar. Îți promit soarele și luna de pe cer, după aia îți oferă un gândac cu numele „Soarele și Luna”, iar apoi te privesc drept în ochi și-ți spun că ți-au livrat ce ți-au promis.
Apropo de șmecheri, îi întâlnim la Forumul Economic Mondial. Îți amintești cum ne-au promis că „vom fi fericiți”? Da, cealaltă parte a promisiunii era că nu vom mai deține nimic, dar spuneau că, cel puțin, vom fi fericiți. Îți amintești partea cu „fericiți”?

Ghici ce! Acum nu mai apare cuvântul „fericit”. Partea cu „nu vei deține nimic” a rămas acolo, dar a dispărut cea cu „fericit”.
Noul termen la modă este „bogat din punct de vedere psihologic”, ceva ce poate fi experimentat atunci când îndurăm dificultăți.
Ca să fie limpede, lucrul la care fac ei acum reclamă este „să trăim vremuri interesante” și să ne facă plăcere. E atât de mult sado-masochism în întregul lor aranjament!
„O să fie nasol”, sugerează ei. „Nu vei avea lucrurile pe care ești obișnuit să le ai, vei călători mai puțin, nu-ți vei vedea la fel de mult prietenii, dar, hei! viața ta va fi mai bogată din punct de vedere psihologic — și o să-ți placă. Dacă n-o să-ți placă, va trebui oricum să o trăiești, așa că probabil ar fi mai bine să-ți placă.”
Ceea ce nu spun ei este că, de fapt, criza prin care vom trece este rezultatul acțiunii lor. Ei au proiectat și creat criza pe care ne-o vând acum.
Este cam ca și cum ar face reclamă virtuții de a întoarce și celălalt obraz către persoana care te pălmuiește, ceea ce ridică diverse semne de întrebare.
În plus, acest unghi nou de a proiecta lucrurile le oferă infinite posibilități pentru afaceri profitabile, cum ar fi să ne vândă „experiențe” „mai bogate din punct de vedere psihologic” în iubitul lor Metaverse (în timp ce, în viața reală, suntem singuri și pe jumătate morți, în fața computerului nostru) – sau folosirea „bogăției psihologice” ca unitate de măsură a sănătății mintale, pe care o pot folosi apoi pentru a ne vinde sau a ne obliga la diverse „îmbunătățiri” etc.
Și ceea ce este și mai rău este că povestea pe care ne-o servesc are la bază ceva adevărat, cu excepția faptului că ei joacă murdar și că nu sunt niște îndrumători spirituali.
Partea adevărată este că da, oamenii pot învăța din provocări. Depășirea provocărilor are o semnificație spirituală. Dar vorbim despre o înfruntare a provocărilor, să faci tot ce poți pentru a le depăși și a deveni mai bun, a dobândi bunătatea – nu despre a rămâne blocat într-un context prost și a-ți spune că ceea ce ți se întâmplă este normal.
În al doilea rând, Forumul Economic Mondial nu este calificat să se atingă de ceva spiritual; sunt niște oameni putrezi acolo.
Pentru a ilustra în continuare natura insidioasă a propunerii lor, vreau să spun câteva despre „vaccinuri” într-un sens filozofic.
„Vaccinul” ca un concept filozofic
Lăsând imunologia deoparte, „vaccinul”, din punct de vedere filozofic, ar putea fi definit drept o metodă de a crea o versiune „controlată” a unui stimul potențial periculos, care este teoretic mai ușor de gestionat decât versiunea „necontrolată” a aceluiași stimul, pentru a ne învăța cum să-l înfruntăm.
Pentru ca „vaccinul” (în înțelesul său filozofic – n.n.) să fie util, trebuie să fie conceput de un pedagog înțelept și om de știință în adevăratul sens al cuvântului, fie că vorbim despre un pedagog al spiritului uman sau despre un pedagog al sistemului imunitar. Cel care îl concepe trebuie să aibă o înțelegere aprofundată a sferei provocării pe care o țintește, precum și onestitate, smerenie, respect spiritual și o mare înțelegere a metodei științifice. Neîndeplinirea acestor condiții prealabile este un motiv să ne așteptăm la probleme.
De exemplu, unele culturi mai vechi aveau ritualuri de trecere. Scopul era acela de a se asigura că înainte ca un copil să devină adult, el va fi trecut printr-o serie de provocări (unele foarte intense, altele care pun viața în pericol) concepute pentru a duce la dobândirea de către acel copil a unei game de abilități practice și experiențe spirituale, necesare pentru a funcționa ca un adult împlinit și util în comunitate, fiind în același timp conștient de darurile și relațiile unice ale cuiva.
Rolul de a crea și de a supraveghea acele provocări revenea unor bătrâni înțelepți și responsabili, care știau ce fac și respectau spiritul. Nu mergea cu scurtături.
Însă, dacă altcineva încearcă să meargă pe rațiuni similare și să conceapă diverse experiențe care pot pune viața în pericol, fiind neexperimentat și/sau necinstit, consecințele vor fi tragice. (Poate vă amintiți de James Arthur Ray și de tragedia ce a urmat experiențelor din așa zisele sale cabane de detoxifiere).
În plus, de multe ori în istorie, diverși escroci și tâlhari promovau, ca provocări purificatoare spiritual, suferințe pe care le creau altor oameni. („Nu vei deține nimic și vei fi fericit” … pardon, „îmbogățit din punct de vedere psihologic” e un slogan ce vine fix din această tradiție).
Și revenind la Forumul Economic Mondial, chiar mă aștept ca ei să extindă în continuare definiția oficială a „vaccinului” și să definească „vremurile interesante” pe care le creează și le trimit asupra „țăranilor” ca fiind un „vaccin” psihologic care să ne facă mai puternici – sub supravegherea lor.
Traducere de la https://tessa.substack.com/p/wef-psychological-richness